De la apariția metalului, oamenii l-au folosit pentru a-și proteja casele, în special, au făcut din el acoperișuri durabile și incombustibile. Tehnologiile moderne, folosind experiența generațiilor, au reușit în această direcție, transformând semnificativ gama de materiale și tehnologii utilizate pentru acoperișuri.
Una dintre tehnologiile progresive pentru instalarea acoperișului metalic este acoperișul cu cusături, care este utilizat pe scară largă datorită rezistenței și fiabilității construcției. În sistemele moderne de acoperiș cu îmbinare, se folosește predominant tabla de oțel galvanizat. Rezultate bune pot fi obținute folosind oțel acoperit cu polimer, metale neferoase, aluminiu și alte materiale sunt mai puțin utilizate. Acoperișul cu cusături și-a primit numele datorită prinderii speciale a tablelor de oțel, care nu necesită găuri suplimentare, etanșări și lipici, în timp ce punctele de prindere sunt absolut strânse.
Poze și falduri
Pentru a înțelege tehnologia îmbinărilor cusăturilor, merită să vă familiarizați cu încă două concepte de bază. Primul dintre acestea este un tablou, dar nu acesta este ceea ce îmi vine imediat în minte. În acest caz, elementele de acoperiș pregătite într-un mod special se numesc picturi, ale căror margini vor trebui ulterior să fie pliate. Tablourile sunt realizate din metal, a cărui grosime este în intervalul 45-80 mm. Lățimea picturilor, de regulă, este de 500 mm – 600 mm. În acest sens, prima dificultate apare la instalarea unui acoperiș cu cusături. Faptul este că tablele de oțel galvanizat au cel mai adesea o lățime de 1 metru. Și asta înseamnă că foaia trebuie împărțită exact în jumătate.
Al doilea concept este fals. Acesta este modul direct de conectare a imaginilor. Există două tipuri de pliuri: în picioare și în decubit, fiecare dintre ele, la rândul său, poate fi simplu și dublu. O cusătură în picioare este utilizată pentru a fixa imaginile care rulează de-a lungul pantei acoperișului, iar o cusătură înclinată este utilizată pentru a fixa marginile orizontale. De remarcat este cusătura dublă în picioare, care este produsă prin plierea dublă a marginilor tablourilor adiacente, ceea ce asigură o legătură puternică, etanșă.
Instalarea unui acoperiș cu cusături metalice
Înainte de a vorbi despre instalarea acoperișului cu cusături, este necesar să pregătiți baza. Distanța dintre elementele lăzii nu trebuie să depășească 250 mm, altfel acoperișul se va lăsa, iar acest lucru poate duce la eșecul rapid al acestuia. Opțiunea ideală este o ladă solidă din plăci sau foi OSB. În acest caz, acoperișul va fi excepțional de rezistent, fără abateri.
Instalarea acoperișului cu cusături începe la sol. Pe baza lungimii pantei acoperișului, prin intermediul pliurilor înclinate, foile de oțel sunt tăiate în imagini tăiate de-a lungul. În același timp, merită să acordați atenție direcției de îndoire a pliurilor – acest lucru trebuie făcut în direcția înclinării acoperișului, astfel încât conexiunea să fie mai etanșă. Acest lucru se realizează manual sau cu ajutorul unor mașini speciale de rulare. Înainte de a urca pe acoperiș, marginile tablourilor sunt și ele îndoite pe ambele părți pentru a le lega pe acoperiș. Piesele speciale sunt, de asemenea, prefabricate – cleme concepute pentru atașarea picturilor pe învelișul acoperișului. Sunt benzi metalice de 150 mm lungime si 50 mm latime.
Înainte de a începe lucrările de instalare, trebuie să aveți grijă de instalarea unui strat de hidroizolație, care se aplică direct pe ladă și este o membrană care protejează acoperișul de condens. Este realizat din folie impermeabilă sau materiale care conțin bitum. Clemele sunt atașate deasupra stratului de hidroizolație pe întreaga suprafață a acoperișului cu un pas de 50 mm. După aceea, picturile sunt ridicate, gata de conectare. În ciuda volumului aparent, acestea sunt ușoare și pot fi ridicate fără a utiliza echipamente speciale. Doar faceți-o cu atenție pentru a nu deteriora stratul protector al metalului. După aceea, capătul liber al clemelor este adus în blocare, iar conexiunea este rulată folosind o cusătură dublă în picioare. Acest lucru se poate face fie manual, folosind două ciocane și elemente de fixare, fie cu ajutorul unei mașini de cusut, care a simplificat foarte mult munca acoperișului. Așa se leagă toate elementele și se obține un acoperiș metalic foarte rezistent, care nu are un singur orificiu tehnologic, ceea ce îl face absolut rezistent la umezeală. Scurgerile de pe un astfel de acoperiș nu vor amenința mult timp.
Avantajele și dezavantajele acoperișului cu cusături
După cum sa menționat deja, acoperișul cu cusături are un avantaj semnificativ față de alte tipuri de acoperiș – nu are elemente de fixare pe suprafața acoperișului și găuri tehnologice, ceea ce îl face etanș la aer și elimină apariția scurgerilor. În plus, se poate observa un astfel de avantaj al acoperișului cu cusături ca flexibilitatea, care face posibilă acoperirea acoperișurilor structurilor complexe. În plus, acoperișul, realizat prin intermediul unei îmbinări cu cusături, are o greutate redusă, este ușor, ceea ce elimină utilizarea de echipamente speciale și căpriori complexe.
Strada Varniţa 2/13, Chișinău